Dok vi uporno i predano likovima iz slikovnice koje promatra vaše dijete dajete ton, sigurno ste pitate razumije li ono išta od toga što vi pročitate i u kojem je uopće svijetu dječja glavica prilikom čitanja?

Prema rezultatima istraživanja koje je nedavno predstavilo Pedijatrijsko američko društvo, čini se da čitanje bebama itekako utječe na njihov razvoj te donosi brojne benefite. U najnovije istraživanje bilo je uključeno više od 250 mama i beba koje su bile praćene od šestog mjeseca života pa sve do navršenih četiri i pol godine.

Grupu istraživača zanimalo je koliko dana u tjednu mame čitaju svojim bebama te koliko se zapravo kvalitetno posvete čitanju. Pod kvalitetno se pritom podrazumijevalo jesu li za vrijeme čitanja djetetu ukazivali na slike i pričali o njima. Na kraju istraživanja potvrđeno je da količina pročitanih knjiga i kvaliteta itekako imaju utjecaja na vještine pismenosti u djetinjstvu. Također je i potvrđeno da vještina čitanja pomaže komunikaciji između djeteta i roditelja što je ključno za poticanje mozga u učenju govora i čitanja.

“Mislim da je čitanje knjiga stvarno važno u kontekstu razvijanja jezičnih interakcija koja se događaju”, za Huffington Post objasnila je voditeljica istraživanja Carolyn Cates s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku.

Novo istraživanje samo je još jedna potvrda u nizu koliko je čitanje naglas važno za razvoj djeteta. Snimke mozga djece predškolske dobi pokazuju da oni koji su redovito slušali čitanje naglas imaju veću aktivnost mozga u dijelovima poput onih koji su zaduženi za razumijevanje pripovijedanja i vizualizaciju slika.

Stoga za sve roditelje, poruka je jasna: Po stoti put ispočetka uzmite knjigu u ruke i nastavite čitati tamo gdje ste stali jer će se vama i vašem djetetu to višestruko isplatiti. Ako vam manjka ideja oko odabira slikovnica, predlažemo Vam da bacite oko OVDJE i izaberete nešto za mala svakodnevna obiteljska druženja uz knjigu.